Αρτηριακή Υπέρταση

diagrammaN

epiplokesYpertasis farmakaYpertasis adenasEpinefridiwn feoxromokkytoma stenosiNefrikis parathormoni thyroxini antistasiInsoulini megalakria fliosEpinefridion reniniNefra rolosReninis nososConn sterodegennesi kortizoli thesiMyelou agogoIlektrikou diaxorismosNevrikou myelosEpinefridion nososFeoxromokyttoma parathireoidisOrmoni drasiParathormonis drasisInsoulinis genisiTipouDio antistasiInsoulini drasisOrmonisGH periferikoNevriko

 
 
 

Ο μυελός των επινεφριδίων αποτελεί άρρηκτο τμήμα του συμπαθητικού (αυτόνομου) νευρικού συστήματος. Συνεισφέρει μαζί με το υπόλοιπο διάσπαρτο συμπαθητικό νευρικό σύστημα στην ρύθμιση της ταχύτητας λειτουργίας των οργάνων. Διαφέρει από το υπόλοιπο συμπαθητικό σύστημα, επειδή τίθεται σε λειτουργία, όταν ο οργανισμός βρεθεί σε κατάσταση έντονου stress ή σε όλες τις περιπτώσεις στις οποίες ο οργανισμός αποκλίνει από την φυσιολογική ομοιόσταση. Το υπόλοιπο διάσπαρτο συμπαθητικό σύστημα, καθορίζει τις λεπτές ρυθμίσεις, οι οποίες είναι απολύτως αναγκαίες, κάθε στιγμή, για την ρύθμιση των φυσιολογικών λειτουργιών των οργάνων.

Θα μπορούσε ο μυελός των επινεφριδίων να νοηθεί, ως ένα συμπαθητικό γάγγλιο, στο οποίο οι μετα-γαγγλιακοί νευρώνες έχουν χάσει τους νευράξονές τους, ενώ έχει καταστεί όργανο αποτελούμενο από εκκριτικά κύτταρα, τα οποία διεγείρονται από προ-γαγγλιακές νευρικές ίνες, μέσω του σπλαχνικού νεύρου.

Ο μυελός των επινεφριδίων εκκρίνει κυρίως τις κατεχολαμίνες, ήτοι την αδρεναλίνη, την νοραδρεναλίνη και την ντοπαμίνη.

Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα στο έμβρυο, προέρχεται από τα αρχέγονα κύτταρα της νευρικής ακρολοφίας. Κατά την πέμπτη εβδομάδα της κύησης, τα κύτταρα αυτά μεταναστεύουν στην θωρακική περιοχή για να σχηματίσουν την συμπαθητική άλυσο, πίσω από το ραχιαίο τμήμα της αορτής. Κατά την έκτη έως όγδοη εβδομάδα κύησης, τα κύτταρα αυτά μεταναστεύουν κατά μήκος της κεντρικής φλέβας και διεισδύουν στον εμβρυικό επινεφριδιακό φλοιό, για να σχηματίσουν τον επινεφριδιακό μυελό.


Αρτηριακή υπέρταση