Αρτηριακή Υπέρταση

diagrammaN

epiplokesYpertasis farmakaYpertasis adenasEpinefridiwn feoxromokkytoma stenosiNefrikis parathormoni thyroxini antistasiInsoulini megalakria fliosEpinefridion reniniNefra rolosReninis nososConn sterodegennesi kortizoli thesiMyelou agogoIlektrikou diaxorismosNevrikou myelosEpinefridion nososFeoxromokyttoma parathireoidisOrmoni drasiParathormonis drasisInsoulinis genisiTipouDio antistasiInsoulini drasisOrmonisGH periferikoNevriko

 
 
 

Ανατομία του μυελού των επινεφριδίων Ανατομία του μυελού των επινεφριδίων

Οι δίδυμοι αδένες των επινεφριδίων βρίσκονται στους άνω πόλους των νεφρών, στο ύψος του 11ου θωρακικού σπονδύλου. Το βάρος τους ανέρχεται σε 8 γραμμάρια έκαστος, ενώ σε καταστάσεις stress το βάρος τους αυξάνει κατά 50% του αρχικού τους.

Ανατομία του μυελού των επινεφριδίωνΟ αδένας των επινεφριδίων διαχωρίζεται στον εξωτερικό φλοιό ο οποίος ονομάζεται «φλοιός του επινεφριδίου» (adrenal cortex) και στον εσωτερικό πυρήνα του οργάνου ο οποίος ονομάζεται «μυελώδης μοίρα του επινεφριδίου» (adrenal medulla).

Ο φλοιός από τον μυελό των επινεφριδίων διαχωρίζονται λόγω της διαφορετικής λειτουργίας τους, αλλά και λόγω της διαφορετικής μικρο-ανατομικής τους δομής. Έτσι, παρ΄ όλο που και οι δυο μοίρες του αδένα του επινεφριδίου συνωστίζονται σε ένα όργανο, θεωρείται ότι πρόκειται για δυο τελείως διαφορετικούς ενδοκρινείς αδένες. Οι αδένες αυτοί είναι πλήρως διαχωρισμένοι σε άλλους οργανισμούς, όπως στον καρχαρία, ενώ παραμένουν ξεχωριστοί αλλά σε επαφή μεταξύ τους στα αμφίβια.

 


Αρτηριακή υπέρταση