Χρόνια συμπτωματολογία απορυθμισμένου σακχαρώδη διαβήτη

Ο σακχαρώδης διαβήτης θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως μια διάχυτη αγγειοπάθεια, ερμηνεύοντας έτσι το σύνολο των επιπλοκών που επιφέρει σε όλους τους ιστούς και τα όργανα του σώματος. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός της παρουσίας εγκατεστημένων χρόνιων επιπλοκών την στιγμή της διάγνωσης.

-ΠΟΛΥΝΕΥΡΟΠΑΘΕΙΑ

Ο διαβήτης αποτελεί την πιο συχνή αιτία πολυνευροπάθειας αφορώντας το 50% των διαβητικών ασθενών με διάρκεια νόσου τα 25 έτη. Νευροπάθεια αποκαλείται η βλάβη, η οποία εγκαθίσταται στα νεύρα (νευρικές ίνες), είτε πρόκειται για αισθητικές, είτε πρόκειται για κινητικές νευρικές ίνες ή και για ίνες του αυτόνομου νευρικού συστήματος, επηρεάζοντας εκτός από την κινητικότητα και την αισθητικότητα, την λειτουργία του καρδιαγγειακού και γαστρεντερικού συστήματος. Η βασική βλάβη η οποία εγκαθίσταται επί των νευρικών ινών, είναι η απώλεια του χιτώνα ο οποίος επενδύει τις νευρικές ίνες, της μυελίνης. Γενικά, παρά του ότι τα αίτια της απομυελίνωσης των νευρικών ινών είναι πολλά, η εντύπωση που επικρατεί είναι ότι το αγγειακό πλέγμα των τριχοειδών, το οποίον περιελίσσεται γύρω από την νευρική ίνα (vasa recta), έχει υποστεί βλάβη.

040 

041

 

 

042
  www.e-algos.gr  www.neurocenter.gr

Ταυτόχρονα, ο σακχαρώδης διαβήτης καθίσταται η συχνότερη αιτία ακρωτηριασμού των κάτω άκρων. Στις ΗΠΑ, περίπου το 50% των ακρωτηριασμών μη τραυματικής αιτιολογίας (60.000/έτος), οφείλεται στον σακχαρώδη διαβήτη.

043  044 045
 http://www.angioparemvasi.gr/ http://www.emedip.gr/  

Η ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΑ

Είναι η συχνότερη αιτία χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου (ανάγκη συνεχούς αιμοκάθαρσης) σε ποσοστό περίπου 70-80% . Το αποτέλεσμα της νεφρικής βλάβης, πιστοποιείται με την απώλεια του λευκώματος στα ούρα, έως την επηρεασμένη αδυναμία κάθαρσης του αίματος, με αύξηση της ουρίας και συνοδό αρτηριακή υπέρταση.

046http://www.diabetesgr.blogspot.gr/

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΠΑΘΕΙΑ.

Ο σακχαρώδης διαβήτης, εκτιμείται ως το σημαντικότερο αίτιο τύφλωσης, σε άτομα ηλικίας 20-74 ετών.

 047 048
 www.iatropedia.gr  www.diabetesingreece.blogspot.com

 

Οι βλάβες του αμφιβληστροειδούς (εσωτερικού χιτώνα του βολβού του οφθαλμού), οφείλονται στην τριχοειδική οφθαλμοπάθεια του αγγειακού πλέγματος, το οποίον επενδύει τον χιτώνα. Οι βλάβες επί αυτών των αγγείων μπορούν να δικαιολογήσουν την έξοδο ορώδους υγρού από το τοίχωμα των αγγείων στον περιβάλλοντα χώρο, (οίδημα) ή να πιστοποιηθεί και αιμορραγία.

 049 050
www.athenseyehospital.gr  www.iro.gr

ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ.

Υπογραμμίζεται ο ιδιαίτερα αυξημένος κίνδυνος για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, ο οποίος ανέρχεται στο διπλάσιο στους άνδρες και στο τετραπλάσιο στις γυναίκες.

ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ.

Αυξημένος κίνδυνος για εμφάνιση αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου -έως πενταπλάσιος- στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.

ΣΤΗΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.

Το πρωιμότερο σύμπτωμα στον ανδρικό διαβητικό πληθυσμό.

ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ.

 

ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ

Είναι αναγκαίο να αναφερθεί ότι η αντίσταση στην δράση της ινσουλίνης συνυπάρχει με μια σειρά παθολογικών φαινομένων και μηχανισμών, τα οποία συν τω χρόνω, μπορούν να προξενήσουν σοβαρές βλάβες στον οργανισμό, έως και τον θάνατο. Τα παθολογικά αυτά γεγονότα, μπορούν να ενοποιηθούν με τον γενικό όρο «μεταβολικό σύνδρομο». Περιλαμβάνονται η αρτηριακή υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία (αύξηση των τριγλυκεριδίων καθώς και της χοληστερόλης), η παχυσαρκία, η αποβολή λευκώματος με τα ούρα (μικρολευκωματινουρία), ο σχηματισμός αθηρωματικών πλακών στο τοίχωμα των αγγείων (αθηρωμάτωση) με αποτέλεσμα την φράξη των αγγείων, μαζί με την συνύπαρξη της αυξημένης ποσότητας ινσουλίνης (υπερινσουλιναιμίας) στις περιπτώσεις σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

051